Ženidba

Zaručnici koji se žele vjenčati trebaju obaviti zaručnički tečaj. Raspored održavanja tečajeva nalazi se uvijek izvješen na oglasnoj ploči u crkvi, a zaručnici ga mogu obaviti i nekoliko mjeseci prije vjenčanja. Predavanja na tečaju traju tjedan dana, a održavaju ih svećenik, profesor psihologije, liječnik i supruzi.

Zaručnici se trebaju javiti u župni ured u kojem se namjeravaju vjenčati 30 do 40 dana prije vjenčanja. Zaručnici koji nisu primili sve sakramente inicijacije (krštenje, potvrda, pričest) neka se jave u župni ured ranije (najbolje je početkom listopada) da mogu započeti pripravu za primanje tih sakramenata.

Dokumenti koji su potrebni:

1. U župnom uredu župe u kojoj su kršteni potrebno je izvaditi KRSNI LIST ZA VJENČANJE (KRSNI – SLOBODNI LIST). Krsni list za vjenčanje ne smije biti stariji od 180 dana. Tada zaručnici svoje krsne listove donose i predaju u župni ured.

2. Ako žele da njihov brak vrijedi i za građansko područje tada trebaju poći u Matični ured TRNJE, Ulica Grada Vukovara 56a i tamo će zatražiti POTVRDU O ISPUNJAVANJU CIVILNIH PRETPOSTAVKI ZA SKLAPANJE BRAKA. Ta potvrda ne smije biti starija od 90 dana. Za ovu potvrdu potrebno je matičaru donijeti: novi IZVOD IZ MATIČNE KNJIGE ROĐENIH, OSOBNU ISKAZNICU I DOMOVNICU. Nakon što im matičar izda traženu potvrdu, oni je donose i predaju u župni ured.

3. Ako se iz oprvadanih razloga žele vjenčati izvan svoje župe župnik će im nakon provedenog postupka dati otpusnicu.

4. Ako im nedostaju neki sakramenti (euharistija, sv. Potvrda) o tome trebaju voditi računa i javiti se župniku barem šest mjeseci ranije.

5. Ako je jedan od zaručnika nekršten ili druge vjere neka se jave svome župniku koji će im objasniti mogućnosti sklapanja braka.

Categories: Sakramenti

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.