»Đir po Pećinama« za građane, zaljubljenike u prirodne ljepote i povijest grada Rijeke biti će održan u nedjelju 11. lipnja, u organizaciji Udruge štovatelja Spomeničke knjižnice i zbirke Mažuranić – Brlić – Ružić. Riječ je o već tradicionalnom, 7. izdanju pod stručnim vodstvom obilaska vila, okućnica i perivoja na Pećinama s ciljem oživljavanja i unapređenja tradicije njihovog uređenja.Prije sedam godina skrbitelj Zbirke Vila Ružić Theodor de Canziani i gđa. Radojka Puhalović, vlasnica kuće Puhalović, započeli su ovu manifestaciju u želji da upoznaju građane s perivojima, arhitektonskom baštinom i tradicijom uređivanja vrtova kako bi i građani posvetili više pažnje svojim okućnicama, ali i vidjeli nešto što vrijedi vidjeti, a nemaju za to priliku, čak ni saznanje da takvo nešto postoji u Rijeci.

Za ovogodišnji »Đir po Pećinama« izabran je novouređeni vrt župe Svete Obitelji na Pećinama. Župnik vlč. Vjekoslav Kovač i župljani sami brinu oko uređenja vrta Ville Emme čija je ljepota i uređenost prepoznata te je izabran za ovogodišnju manifestaciju koja se, kao i uvijek, odvija pod okriljem Svete Doroteje, svetice i mučenice, zaštitnice vrtova i vrtlara, po kojoj je i ulica Šetelište XII.divizije u kojoj se nalazi župa Svete Obitelji u prošlosti nosila njezino ime. U povodu Dana vrtova, Đir po Pećinama počinje u nedjelju 11. lipnja, u okućnici nagrađivane obiteljske kuće Puhalović na adresi Šetalište XIII. divizije br. 41. s početkom u 17,00 sati. Razgledavanje će biti nastavljeno u Villi Emmi u 18 sati, na adresi Šetalište XIII. divizije 101, gdje će u župnoj kapeli Theodor de Canziani održati prigodno predavanje o povijesti vila i vrtova Pećina i župe Svete Obitelji, koja je početkom 2013. godine proslavila i 50-obljetnicu svoga postojanja na Pećinama.

Otprilike u 19.15 sati, nakon predavanja obogaćenog prigodnom poezijom i pjesmom, uputiti ćemo se u smjeru Ville Ružić gdje ćemo na koncu ovogodišnjeg programa nazočiti prigodnoj izložbi i domijenku. Dobro nam došli!

Poveznica na događaj


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.