Po milosti koju smo primili na krštenju postali smo djeca Božja, Kristova braća i sestre i članovi Crkve. Po krsnim obećanjima i po sakramentu krizme opredijelili smo se za Krista, odlučili biti njegovi svjedoci, širiti njegovo kraljevstvo i živjeti po njegovu Evanđelju. Božanski ili milosni život u nama podržavamo, hranimo i razvijamo dostojnim primanjem svete pričesti. U tom životnom opredjeljenju i božanskom životu kršćanin bi trebao ostati i neprestano napredovati.

Na žalost rijetki su koji ustraju. Često se iznevjerimo svojim krsnim obećanjima, ne živimo po Evanđelju, postanemo neposlušni Bogu i time činimo zlo koje nazivamo grijeh. Grijeh je kršenje Božje volje koju Bog izražava preko svoje objave, kroz svoju Crkvu, kroz savjest svakog pojedinca.

Bog nam se ne osvećuje radi grijeha nego nas potiče da se obratimo i tražimo oproštenje. To činimo kajanjem za grijehe i odlukom da više nećemo griješiti. Osim kajanja i odluke potrebno je pristupiti sakramentu pokore – pomirenja, potrebno je ispovjediti se. Isus je dao vlast opraštanja grijeha svojoj Crkvi: «Primite Duha Svetoga! Kojima oprostite grijehe, oprošteni su im; kojima zadržite zadržani su im» (Iv 20, 22-23).

Za ispovijed se treba pripraviti. Treba ispitati svoju svijest i to na ispovijedi kazati. U crkvi postoji i zajednička priprava pokorničko slavlje, a potom pojedinačna ispovijed.

Za ispovijed je potrebno pet stvari da se dobro ispovjedimo: Promisliti grijehe, pokajati se za grijehe, odlučiti da se na grijeh nećemo povratiti, ispovjediti pravo i skrušeno sve svoje grijehe i izvršiti pokoru naređenu.

ISPOVIJED U NAŠOJ ŽUPI:

Ispovijediti se možete svake nedjelje i blagdanima za vrijeme sv.Misa, na svaki prvi petak prije i za vrijeme večernje sv. Mise (19.00 sati)

ISPOVIJED:

Kad dođem u ispovjedaonicu, najprije ću pozdraviti svećenika:

Hvaljen Isus i Marija!

Tada ću načiniti znak križa:

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

Onda kažem:

Skrušeno ispovijedam sve svoje grijehe koje sam sagriješio/la od svoje zadnje ispovijedi koja je bila… (kažem kad sam se zadnji put ispovijedio/la).

Tada ću kazati svoje grijehe. Pažljivo ću slušati što će mi reći svećenik, iskreno ću odgovoriti ako me što upita. Zapamtit ću sve što mi naredi da izvršim za pokoru. Kad svećenik dovrši, ja ću moliti djelo kajanja:

KAJEM SE OD SVEGA SRCA

ŠTO UVRIJEDIH BOGA NAJVEĆE I NAJMILIJE DOBRO.

MRZIM SVE GRIJEHE I ČVRSTO ODLUČUJEM

DA ĆU SE POPRAVITI I DA NEĆU VIŠE GRIJEŠITI. AMEN.

Svećenik me u ime Božje, odrješuje od grijeha:

Bog, milosrdni Otac, pomirio je sa sobom svijet smrću i uskrsnućem svojega Sina, i izlio Duha Svetoga za otpuštenje grijeha. Neka ti po služenju Crkve On udijeli oproštenje i mir. I ja te odrješujem od grijeha tvojih u ime Oca i Sina + i Duha Svetoga.

Na kraju odrješenja, odgovorit ću:

Amen!

Tada će mi svećenik reći:

Hvalite Gospodina jer je dobar.

Ja ću odgovoriti:

Vječna je ljubav njegova.

Svećenik će me pozdraviti:

Gospodin ti je oprostio grijehe. Idi u miru!

Ja ću zahvaliti:

Bogu hvala!

Categories: Sakramenti

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.