KRŠTENJE DJETETA

Krštenje je prvi, osnovni, temeljni sakramenat Crkve. Krist ga je ponudio svima da imaju život vječni, a potom, zajedno s evanđeljem, povjerio svojoj Crkvi, kad je apostolima naredio: “Idite i učinite sve narode mojim učenicima. Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga”. Stoga je krštenje u prvom redu sakramenat one vjere kojom ljudi, prosvijetljeni milošću Duha Svetoga, odgovaraju Kristovoj blagovijesti.

Krsti se obično subotom u 12 sati ili nedjeljom na misi u 10.30 sati.

Potrebno je najaviti se barem sedam dana ranije.

Potrebni dokumenti:
– izvod iz Matične knjige rođenih za dijete,
– dokaz roditelja o vjenčanju u crkvi,
– dokaz o podobnosti kuma/e (podižu u župi krštenja),
– Ako roditelji stanuju u drugoj župi trebaju pismeno dopuštenje svoga župnika,

– pripremiti krsnu svijeću.

KUMOVI

Prema odredbi Crkve kumovi na krštenju i potvrdi moraju imati primljene sve sakramente kršćanske inicijacije (krštenje, potvrda i pričest), ako žive u braku moraju biti crkveno vjenčani i trebaju istinski živjeti kršćanskim životom. Dokaze o ispunjavanju ovih pretpostavki donose iz svoje župe krštenja.

KRŠTENJE ODRASLIH

Odrasle osobe (od srednje škole nadalje) uključuju se u pripravu za krštenje odraslih koja započinje u mjesecu listopadu i završava o Uskrsu kada primaju sve sakramente inicijacije (krštenje, potvrda i pričest). Crkva ne dopušta primanje sakramenata inicijacije bez dostatne priprave! Kandidati koji ne žive u župi Sv. Obitelji donose od svojega župnika potvrdu da mogu pohađati pripravu i primiti sakramente inicijacije u župi Sv. Obitelji.

Categories: Sakramenti

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.